Please Wait

Please Wait

I-am.am | Ես Հայ Եմ

Հայկական Գարեջուր

Հայկական Գարեջուր

Հայկական գարեջրի և բուն գարեջրիը գալիս է նույնքան հետ, որքան մարդկային քաղաքակրթության պատմությունը։ Թեև չկա ուղղակի հիշատակում, որ հայերը գարեջրի հայտնագործողներ են, բայց մենք եղել ենք հնագույն գարեջրի սկզբնական սպառողներից մեկը։ Եկեք տեսնենք, թե որտեղ և երբ է հայտնագործվել գարեջուրը:

Գերմանիա, կարո՞ղ է նախ ձեր մտքով անցնի: Բոլորը գիտեն, որ ներկայիս գարեջուրը հիմնականում մշակվել է Եվրոպայում (հատկապես Գերմանիայում): Հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ գարեջուրն առաջին անգամ վայելել են Հին Միջագետքում։. Գարեջուրը առաջացել է ավելի քան 5000 տարի առաջ հարավային Բաբելոնիայի դաշտերում՝ Տիգրիս և Եփրատ գետերի միջև։

Առաջին հայտնի գարու գարեջրի մնացորդը հայտնաբերվել է ժամանակակից Իրանի Գոդին Թեփե պեղումների վայրում գտնվող սափորում մ.թ.ա. 3400 թվականին: Բայց հավանականությունը մեծ է, որ առաջին գարեջուրը հազարամյակներ առաջ «ճաքել» էր:

Գարեջրի ծագումը

Ահամի քանի փաստհնագույն քաղաքակրթությունների ներգրավվածության գարեջրի հիմքում, որը մենք գիտենք և սիրում ենք այսօր:

Բաբելոնացիները.

Բաբելոնացիներն ունեին գարեջրի մոտ 20 բաղադրատոմս: Գարեջրի պատրաստման առաջին գրված բաղադրատոմսերից մեկը գալիս է մի բանաստեղծությունից՝ 3800 տարվա վաղեմություն ունեցող գարեջուր պատրաստելու համար, որը փորագրված էր կավե տախտակների մեջ: Հին Շումերում (ներկայիս Իրաք) «Հիմն Նինկասի»-ն նշում է գարեջրի շումերական աստվածուհուն, ինչպես նաև ուրվագծում է գարեջրի պատրաստման քայլերը:


Եգիպտացիները.

Եգիպտական փարավոններին թաղում էին իրերի անոթներով, նույնիսկ բուրգերը կառուցող բանվորները հիմնականում վարձատրվում էին գարեջուրով:

Հին Հունաստան և Հռոմ.

Այս ժամանակներում գինին այնքան տարածված էր, որ գարեջուրը ցածր խավերի խմիչքն էր: Գարեջուր պատրաստելու տեխնիկան Եգիպտոսից հասել է Հունաստան: Հռոմի լեգեոնները գարեջուր բերեցին Հյուսիսային Եվրոպա։ Այդ ժամանակներում գարեջուրը կայսրության արվարձաններում ամենատարածված խմիչքներից մեկն էր:

Գարեջուրը արագորեն գրավեց քաղաքակրթության ամենասիրված և անվտանգ ըմպելիքներից մեկը՝ հաշվի առնելով այն փաստը, որ ջուրը հուսալիորեն խմելու չէր մշակույթների մեծ մասի համար, և գարեջրի նման ալկոհոլային խմիչքները ավելի անվտանգ կլինեին:

Նկարների Աղբյուր: Heartland Brewery

Միջին դարեր

Վանականներն այս դարաշրջանի առաջատար գարեջրագործներն էին, յուրաքանչյուր վանք տեղում ուներ գարեջրի գործարան: Պատմաբանները վանականներին պատմում են մի քանի նորամուծությունների հետ, որոնք կապված են գարեջրագործության հետ, ինչպիսիք են գայլուկի ներմուծումը, գարեջուրը կամ գարեջրի սառը պահեստավորումը՝ համը բարելավելու համար: Նույնիսկ ժամանակակից ժամանակներում վանական գարեջրագործության ավանդույթը պահպանվում է, քանի որ մի շարք բելգիական վանքեր այսօր դասվում են աշխարհի ամենամեծ գարեջրագործների շարքին:

Բացի Հյուսիսային Եվրոպայի երկրներից, ինչպիսիք են Բելգիան և Գերմանիան, Բրիտանիան նույնպես դարձավ գարեջրագործության կենտրոն։ Գարեջրի շատ տեսակներ, որոնք ծանոթ են այսօր խմողներին, իրենց արմատներն ունեն Բրիտանիայում. Անգլիայում և Իռլանդիայում հարյուրավոր տարիներ եփում են գունատ ալե, բեռնակիրներ և կոճղարմատներ: Բրիտանացի գարեջրագործները պարզել են,որ ավելի բարձր ալկոհոլով և ավելորդ գայլուկով գարեջուրը, որոնք երկուսն էլ բնականաբար ավելի երկար են պահպանում և կարող են գոյատևել երկրագնդի մյուս ծայր երկար ճանապարհորդությունից:

Ամերիկացիները, ծանոթ լինելով անգլիական ոճով ալե եփելու տեխնիկային, բոլոր վաղ ամերիկյան գարեջուրները նման էին իրենց: Դա սկսեց փոխվել, սակայն, 1800-ականների կեսերին, երբ նոր ներգաղթյալներ եկան Հյուսիսային և Կենտրոնական Եվրոպայից, նրանք իրենց հետ բերում էին մայրցամաքում տարածված գարեջրի նոր ոճի համ. և Չեխիայի Հանրապետությունը։ Շատ արագ, գունատ, մաքուր համով գարեջուրները փոխարինվեցին ավելի մուգ և թանձր գարեջուրներով, որոնք բնութագրում էին ամերիկյան գարեջուրը նախորդ դարերում:

Ամբողջ Եվրոպայում և Միացյալ Նահանգներում գարեջրի գործարանները 1800-ականների վերջին կառուցեցին առևտրի մեծ կայսրություններ: Բրիտանիան իր հարստությունը կառուցեց ալեների վրա, մինչդեռ Կենտրոնական Եվրոպան, Սկանդինավիան և Ամերիկան կենտրոնացած էին լագերի վրա: 1900 թվականին Ճապոնիայի ներկայիս առաջատար չորս գարեջրագործական ընկերություններից երեքն արդեն կայացած էին:

Նկարի Աղբյուր: Beer and Brewing

Ժամանակակից դարեր

Հյուսիսային Ամերիկայի գաղութներում մեկը մյուսի հետևից առաջանում էին գարեջրի գործարաններ։ Նոր մայրցամաքի առաջին գարեջրի գործարանը եղել է Նյու Ամստերդամում (ներկայիս Նյու Յորք քաղաք): Եվ՜ Ջորջ Վաշինգտոնն, և՜ Թոմաս Ջեֆերսոնը գարեջուր էին արտադրում։. Ինքը՝ Ջորջ Վաշինգտոնը, գրել է գարեջուր պատրաստելու բաղադրատոմս:

19-րդ դարում գարեջուրը լայնորեն հայտնի էր որպես աշխարհի թիվ մեկ ալկոհոլային խմիչք: Ժամանակակից պատմության այս շրջանը նշանավորում է գարեջրի արտադրության ամենամեծ փոփոխությունների սկիզբը, ինչպիսին է խմորիչի օգտագործումը խմորման համար:

Ինչպես նշված էր, հայտնի է որԼուի Պաստերն է, ով հայտնաբերեցխմորիչը խմորում է առաջացնում։. Նրա գրությունները խմորիչի ազդեցության վրա խմորումը վերահսկելու համար նշանավորեցին միակ ամենամեծ հայտնագործությունը, որը թույլ տվեց հավատարմորեն կրկնել գարեջրի հետևողական խմբաքանակները:

Ավտոմատ շշալցման և սառեցման նոր հորինված գործընթացների հետ մեկտեղ գարեջրի գործարանները և գարեջուրը հսկայական աճ են գրանցել ամբողջ աշխարհում: 19-րդ դարի վերջին ԱՄՆ-ում կար մոտ 3200 գարեջրի գործարան։

Greenwich Village Hotdog փառատոն

Vintage Union Square

Նկարների Աղբյուր: Heartland Brewery

Հայկական գարեջուր և գարեջրի պատրաստում

Հայաստանում գարեջրի գործարանների մասին առաջին հիշատակումները մենք սկսել ենք տեսնել 1800-ականների վերջին, երբ գարեջուրը հայտնվեց որպես եկամտաբեր արդյունաբերություն Ռուսական կայսրությունում: Այդ ժամանակ մենք արդեն ունեինք հայկական գարեջրի գործարաններ Ալեքսանդրապոլում (ներկայիս Գյումրի) և Կարսում։

Ամենա հայտնիՀայկական գարջրի գործարանը Zanga Breweryգտնվում է Հրազդան գետի գեղատեսիլ կիրճում։ Հիմնադրվել է 1892 թվականին՝ հաջողակ գործարանատիրոջ որդու՝ Հարություն Ավեդյանցի կողմից։ Zanga-ն արտադրում էր միայն մեկ տեսակի գարեջուր՝ ավանդական գերմանական Bock:

Երևանի Հրազդանի կիրճը, որտեղ գտնվում էր Հարություն Ավեդյանցի Զանգա գարեջրի գործարանը։

Նկարի Աղբյուր: Smithsonian

1950-ականների կեսերին դժվարություններ կային գարեջրի գործարանի և ընդհանուր առմամբ ալկոհոլիզմի հետ: ԽՍՀՄ-ն ու աշխարհը կառավարական մակարդակով ակտիվորեն հակաալկոհոլիզմի քարոզչություն էին իրականացնում։ Սա հանգեցրեց չափազանց հարաբերական շուկայի, որտեղ երկաթե վարագույրից դուրս գտնվող ցանկացած բազմազանություն պետք է գնվեր ստորգետնյա սև շուկայի միջոցով:

Բարեբախտաբար, 2010-ականների սկզբին մենք տեսնում ենք հայկական գարեջրի գործարանի վերելքը: Դանդաղորեն Երևանում և մարզերում սկսեցին բացվել տեղական հայկական գարեջրի գործարաններ։

Ահա ամենահայտնի հայկական գարեջրի գործարաններից մի քանիսը։

  • Կիլիկիա Գարեջրի Գործարան

Երևանի գարեջրի գործարանը հիմնադրվել է 1952 թվականին։ 1997 թվականին այն վերակազմավորվել է բաժնետիրական ընկերության։ “Երևանի Գարեջուր” Իր 60 տարվա պատմություն ունեցող ընկերությունը տարիներ շարունակ իր ամուր տեղը զբաղեցրել է Հայաստանի առաջատար ձեռնարկությունների շարքում, և «Կիլիկիա» ապրանքանիշը դարձել է բարձր որակի բացառիկ հոմանիշը։ Ներկայումս Երևանի գարեջրի գործարանն արտադրում է 12 տեսակ գարեջուր, 10 տեսակ բնական հյութեր և նեկտարներ, ինչպես նաև 13 տեսակ զովացուցիչ ըմպելիքներ։

1998 և 2003 թվականներին ընկերությունը արժանացել է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության մրցանակին «Ապրանքների և ծառայությունների որակի ոլորտ» ոլորտում:

  • Կոտայք Գինու Գործարան

«Կոտայք» գարեջրի գործարանը հիմնադրվել է 1974 թվականին՝ որպես Հայկական Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետության, կառավարության կողմից պետական սեփականություն հանդիսացող ձեռնարկություն՝ արտադրության սահմանափակ մասշտաբով։ Ամբողջ սարքավորումների ավարտից հետո գործարանը սկսեց լայնածավալ արտադրությունը 1978թ.։

  • Գյումրի Գարեջրի Գործարան

Գյումրին, Արարատը և Ալեքսանդրապոլը Գյումրու գարեջրի գարեջրի գործարանից, գտնվում են Գյումրիում:. Բացվել է 1970 թվականին, այն Հայաստանի երկրորդ ամենամեծ գարեջրի գործարանն է: Սակայն Գյումրու հին գարեջրի գործարանը հիմնադրվել է 1898թ.։ Ներկայումս գարեջրի գործարանի կողմից արտադրվում է 7 տեսակի գունատ գարեջուր՝ Գյումրի, Արարատ և Ալեքսանդրապոլ պիտակներով։

  • Դարգեթ Գարեջրի Գործարան

Հայաստանում առաջին «craft» գարեջրի գործարանը հպարտորեն մատուցում է ավելի քան 15 տեսակի «craft» գարեջուր՝ պատրաստված բարձրորակ բաղադրիչներով, գարեջրագործության լավագույն ավանդույթներով և նորագույն տեխնոլոգիաներով: Darget-ի ինտերիերը, երաժշտությունը և սպասարկումը նախատեսված են այցելուին լիարժեք «արհեստագործական» փորձառություն տալու համար: Այս վայրը թե՛ գարեջրի սիրահարների, թե՛ նրանց համար է, ովքեր նոր են սկսում բացահայտել արհեստագործական գարեջրի աշխարհը:

Այն բացվել է 2016 թվականին Երևանում՝ որպես գարեջրի փաբ, ներկայումս արտադրում և մատուցում է 2019 թվականին բացված գարեջրի գործարանում պատրաստված չզտված գարեջրի մեծ տեսականի։

  • Դիլիջան Գարեջրի Գործարան

«Դիլիջան գարեջրագործությունը» Հայաստանում գարեջրի նորաբաց ընկերություն է, որը 2017 թվականի հուլիսից Դիլիջան ապրանքանիշը ներմուծում է ներքին շուկա։

Գործարանը հիմնադրվել է 2016 թվականին Տավուշի մարզի Դիլիջան քաղաքում, սակայն հիմնադրման աշխատանքները սկսվել են 2011 թվականին։
Այժմ ընկերությունն ունի ավելի քան 120 աշխատատեղ:

  • Գարեջրի Ակադեմիա

Academia Beer-ը Beer Academy գտնվում է Հայաստանում, Երևանում: Բացվել է 2012 թվականին և ներկայումս մատուցում է գարեջրի 7 տեսակ, որն արտադրվում է գարեջրի պանդոկում։

Շատ սրճարաններում, ռեստորաններում և ակումբներում կարելի է գտնել հայկական գարեջուր: Եվ ինչ? Չե՞ք ուզում մեկնել Հայաստան և ինքներդ փորձել հայկական գարեջուր։ Համոզվեք, որ մեզ տեղեկացրեք, թե որն է ձեր սիրելին: