Հաճելի ուրբաթ երեկոյան, երկար, սթրեսային շաբաթից հետո, նստած Երևանի Ին Վինո քաղաքում, դուք մի կում եք խմում հայկական ավանդական գինուց, որը հազարավոր տարիներ առաջ եկել է ձեզ սերունդների ընթացքում: Հայաստանը պատմաբանների և հին գրողների կողմից ճանաչվել է գինեգործության բնօրրան։ Շատ պատմություններ են պատմվել, որոնք վկայում են այն փաստի մասին, որ գինին իր խորը ծագումն ունի այս բարգավաճ երկրում: Գինեգործությունն իր արմատները հաստատել է Հայաստանում՝ որպես համաշխարհային մակարդակի գինու արտադրության հավերժական ավանդույթ, որն ունի երկար պատմություն, իր անցյալն ու ներկան: Այս հոդվածում եկեք փորձենք պատասխանել հարցին.Որտեղ է աշխարհի ամենահին գինեգործարանը“, և եկեք բացահատենք Հայաստանը նորովի որպես որպես գինու սուրբ ջրամբար։
Հին հայկական գինեգործության մասին լեգենդներից մեկը գալիս է Աստվածաշնչից։ Այստեղ պատմվում է, որ մեծ ջրհեղեղից հետո Նոյը Արարատ լեռան ստորոտում խաղողի վազ է տնկում, առաջին գինին է պատրաստում և համտեսում նրա հրաշալի համը։ Այդ ժամանակից ի վեր Նոյի ընտանիքը և այդ տարածքի հայ ժողովուրդը դարձան երկրագնդի վրա առաջին մարդիկ, ովքեր գինի պատրաստեցին՝ դնելով գինեգործության հիմքերը։
Անցնելով ավելի նոր և հստակ պատմական արձանագրության՝ տեսնենք, թե աշխարհում քանի մարդ է պարզել, որ գինեգործությունն իրականում սկիզբ է առել Հայաստանում:
Հայաստանի Վայոց ձորի մարզի Արենի քարանձավային համալիրում հնագետները 2007 թվականին սկսել են արտասովոր պեղումներ։ 2010 թվականին ավարտեցին պեղումները և բացահայտեցին 6000 տարվա գինու արտադրության մի ամբողջ տարածք. Ավելին, Լոս Անջելեսի Կալիֆորնիայի համալսարանի հնագետները նշեցին, որ այն ամենահինն ու ամենահուսալին էր։ գինեգործության վկայությունըաշխարհում։
Նրանք գտել են կոնկրետ նյութեր, առարկաներ և քիմիական նյութեր, որոնք օգտագործվում են այսօրվա գինեգործության մեջ, հատկապես կարմիր գինի պատրաստելու համար օգտագործվող նյութեր։
Գինի պատրաստելու համար հին հայ գինեգործները ոտքերով սեղմում էին խաղողը, որի մնացորդները հայտնաբերել են հնագետները։
Այս մասին կան նաև այլ պատմություններորոնք հաստատում են գինեգործությունը Հայաստանում արձանագրված հին պատմիչների գրվածքներում, ինչպիսիք են Հերոդոտոսը, Ստրաբոնը և Քսենոֆոնը: For example, according to Herodotus, Armenians in ancient times sold wine to Assyrians just because it had a premium quality։
Աշխարհում կա 6000 խաղողի տեսակ, որոնցից մոտ 2000-ը հայտնաբերվել են Հայաստանում, ինչը վկայում է այն մասին, որ այն ժամանակ այստեղ կար գինեգործության յուրահատուկ մշակույթ։ Բացի այդ, կան Հայաստանի կլիմայական պայմաններին բնորոշ մոտ 100 բնիկ խաղողի տեսակներ՝ Արենի (Արենի Նոյր), Հաղթանակ, Խնդողնին, Կանգուն, Մուսկատ Վարդաբույր, Ոսկեհատ և այլն։ Խաղողի վազի կարևորությունը պատկերացնելու համար մենք կարող ենք հայացք նետել հայ տաղանդավոր նկարիչների կողմից ստեղծված խաչքարերի, եկեղեցիների կամ խորհրդային ժամանակաշրջանի շենքերի հարյուրավոր նկարների, հուշարձանների կամ փորագրությունների վրա: Դրանցից շատերը զարդարված են խաղողի վազերով:
Այժմ ժամանակն է ուսումնասիրել Հայաստանում մշակված լավագույն գինիները և մի փոքր ավելի լավ ճանաչել նրանց: Սկսենք ճամփորդությունը!
Գտնվելով Վայոց ձորում՝ Արենին Հայաստանի ամենահին և լավագույն գինեգործարաններից է։ Դուք կարող եք այցելել գինու գործարան և շրջայց կատարել՝ ավելի մոտենալով այն տարրերին, որոնք էլ ավելի նրբագեղ են դարձնում Արենի գինին:
2002 թվականից մշակվելով Արմավիրում, որը հիմնադրվել է Էռնեկյան ընտանիքի կողմից, Karas-ըհայերի ամենասիրված գինիներից է:
Վան Արդիի տունը Արագածոտն է, որտեղ հողը հարուստ է օգտակար հանածոներով, իսկ կլիման կատարյալ է աշխարհի լավագույն գինիներից մեկը։ Այս գինու գաղափարը ծագել է Վարուժան Մուրադյանի կողմից, ով որոշել է հետևել գինեգործության իր ստեղծագործական կիրքին՝ ընտանիքով Լոս Անջելեսից գալով Հայաստան և սկսելով գինեգործությունը 2008թ։
Այս գինին վաճառվում է Իտալիայի 25 ռեստորաններում և պատրաստվում է Հայաստանի ամենաբարեկեցիկ գինեգործական շրջաններում, Վայոց Ձորում սիրով պատրաստված է հայկական բնիկ խաղողի տեսակներից և տեղական ավանդույթներով: Կան 3 տեսակ Zorah գինիներ: Կարասի, Երազ և Ոսկի։
Հիմնադրվելով Արագածոտնում, Armenia գինու գործարանը դարձել է հայկական ժամանակակից գինեգործության խորհրդանիշը և 2008 թվականից արտադրում է բարձրակարգ որակի գինիներ։ Ընկերության գինիների հմայող համն ակնթարթորեն խոսում է դրա որակի և նրա հիմնադիրների նվիրվածության մասին՝ ստեղծելու հիանալի բան: Արտադրանք, որը պատրաստված է հնագույն ավանդույթները ժամանակակից տեխնոլոգիայի հետ խառնելով:
Վերջին տարիներին հայկական գինեգործությունը հայտնվել է աշխարհի էնոֆիլների ուշադրության կենտրոնում։ Հայկական գինեգործական ավանդույթները պահպանվել են և այսօր օգտագործվում են Հայաստանի ամենաբուրավետ և որակյալ գինիները պատրաստելու համար։
Մեր օրերում, հայկական գինեգործությունը նոր բարձունքներ է նվաճում, crossing the borders of Armenia, and gaining recognition worldwide. Այն վերագտնվում և վերագնահատվում է ոչ միայն իր ժողովրդի, այլև օտարերկրացիների կողմից՝ շնորհիվ Հայաստանում ամեն տարի կազմակերպվող գինու տարբեր փառատոների, ինչպիսին է ամենամյա Արենի գինու փառատոն կամ Երևանի գինու օրեր։
Հայկական գինին ավելի մեծ ճանաչում է ձեռք բերում իր յուրահատուկ համի և որակի շնորհիվ։ Հայաստանում մարդիկ սկսել են սիրել այցելել այն վայրերը, որտեղ Հայակակն գինին է պատրաստվում, դնելով գինեգործության և գինեգործության նոր մշակույթի հիմքերը։ Երևանում դուք կարող եք այցելել բազմաթիվ եզակի վայրեր, որտեղ մատուցվում է լավագույն հայկական գինին, և որտեղ դուք իսկապես կարող եք զգալ Հայաստանը որպես գինու սուրբ ջրամբար: Ժամանակն է ստեղծելու հիշողություններ՝ նշելու հայկական նուրբ գինին և մեկ-երկու կում խմել այդ համեղ մաքուր խմիչքից:
I-AM.AM was founded with the ultimate goal to support the economic growth of Armenia. By connecting Armenian Owned Businesses globally, creating a centralized hub of everything Armenian and implementing numerous projects that will boost the economy of the outer regions of Armenia, I-AM.AM community is creating a self-sufficient economy throughout the country.
Copyright 2024 © Proudly created by BeDGital.com, All Rights Reserved.
Congratulation!