Please Wait

Please Wait

I-am.am | Ես Հայ Եմ

Լոռիից Եղեգնաձոր. ծանոթացեք հայկական պանրի տեսակներին

Լոռիից Եղեգնաձոր. ծանոթացեք հայկական պանրի տեսակներին

Բարև պանրի սիրահարներ: Պատահե՞լ է, որ ծուլանաս ճաշ պատրաստել կամ զբաղված աշխատանքային օրվանից տուն վերադառնաս այնքան քաղցած, որ ուտելու մասին առաջին ու միակ բանը մտածելու մասին Հաց ու Պանիրն է – Հաց ու Պանիր։ Ապա այս հոդվածը ձեզ համար է: Պանրի սիրահարների ազգային օրվա այս օրը մենք ձեր ընտրության համար կազմել ենք հայկական պանրի լավագույն տեսակների ընտրանի, ինչպես նաև դրանք համադրել ենք հայկական լավագույն պանիր արտադրողների հետ: Թեյ դրեք և սկսենք խնջույքը:

1 – Հայակակն Մոթալ Պանիր

Բույս սիրողներ, սա Ձեզ համար է։ Մենք այն անվանում ենք հայկական «Ռոքֆորդ», քանի որ այս պանրի հնեցումը կարող է տևել մինչև 6 ամիս։ Այն հիմնականում պատրաստվում է Զանգեզուրի և Արցախի շրջանների այծի կաթից։ Մի քանի հայկական խոտաբույսերի հետ խառնված, որով հարուստ են մեր հողերը։

Հայկական Մոթալ Պանիր

2 – Հայկական Պանիր Չեչիլ կամ Հայկական Թել Պանիր

Մմմմ, իմ սիրելին, երբ տատիկը պատրաստում էր Չեչիլը և փայտից կախված էր, որ չորացնում էր զարմիկները և ես գաղտագողի մտնում էինք սենյակ՝ թաց ու տաք ուտելու:

Շատ ժամանակ հայերը այծի կամ ոչխարի պանիրից պատրաստում են թել պանիր։ Այն իր մեջ ավելի շատ ճարպ է պարունակում և ձգվող պանիրը դարձնում է կաթնագույն։ Չեչիլ պանրի արտադրությունը յուրահատուկ է. Պանրի կաթնաշոռը քամում են կաթի մեջ, այնուհետև տաքացնում։ Այնուհետև դրանք չորացնում են և ոլորում հյուսած ձևի։

Հայկական Թել կամ Հայկական Չեչիլ Պանիր

3 – Հայկական Լոռի Պանիր

Դուք կարող եք արդեն կռահել, թե որտեղ է պատրաստվում այս պանիրը: Հայաստանի Լոռու մարզը հարուստ է պտղաբեր խոտերով և խոտաբույսերով և հիանալի լանդշաֆտ է կովերի համար՝ կերակրելու և իրենց կաթը տարբեր վիտամիններով ստանալու համար: Լոռու մարզը պանրի արտադրության մեջ հայտնի է եղել դեռ խորհրդային տարիներից։

Հայկական Լոռի Պանիր

4 – Հայկական Չանախ Պանիր

Լոռու մարզը հայտնի է նաև իր «Չանախ» տեսակի պանիրով։ Միևնույն ժամանակ, լինելով կծու և աղի, Չանախ պանիրն ունի հայ պանրի սիրահարների իր ընտրանին: Լոռի պանրի հյուսվածքն ավելի ամուր է, եթե այն համեմատենք Չանախ պանրի հետ։

Հենց Լոռու մարզն է արտադրում նաև դեղին և շվեյցարական պանիր։

Չանախ - Հայկական Պանիր

5 – Հայկական Պանիր Յեղեգնաձորից

Եղեգնաձորի Պանիր ունի հատուկ պատրաստման մեթոդ։ Այս տեսակի պանիրը հասունանում և պահվում է առանձին կավե ամանների մեջ, որոնք թաղվում են լեռներում կես տարի: Եվ իհարկե, այն լայնորեն պատրաստվում է Եղեգնաձորի տարածաշրջանում։

Հայկական Եղեգնաձորի պանիր

Մենք դեռ ինչ-որ ախորժակ բացե՞լ ենք ձեզ համար։ Տեղեկացրեք մեզ, թե որն է ձեր ամենասիրած հայկական պանիրը:

Հետաքրքրված է Հայաստանում և արտերկրում հայկական պանրի արտադրության լայն տեսականիով։ Դիտեք հայկական պանրի թոփ արտադրողներինորոնք առանձնացվել են I-AM.AM թիմի կողմից հատուկ Ձեզ համար։

leave your comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *